Имунитета през есенно-зимния сезон

17 септември 2023

Всеки родител желае детето му да бъде здраво и силно. Като родители знаем, че есенно-зимният сезон може да бъде предизвикателство за имунната система на децата, особено на по-малките с незряла все още имунна система. Но с правилни грижи и природни средства можем да подсилим техния имунитет и да го направим малко по-устойчив на вируси и грипни състояния. Ето няколко практични съвета и насоки, които да включите в ежедневието на вашето семейство:

  • Здравословно хранене: Включете в детската диета повече сезонни плодове и зеленчуци. Витамините С и D са особено важни за здравето на имунната система. Фрешове и смутита със сезонни плодове и зеленчуци могат да бъдат вкусна и полезна алтернатива за тези деца, които не хапват достатъчно цели плодове. Аз лично наскоро открих фреша от тиква, оказа се не само вкусен, но и изключително полезен. Тиквеният сок е богат на калций, фосфор, хлор, магнезий, натрий, сяра, желязо, цинк, йод, мед, манган, флуор, кобалт. Но най-уникалният компонент е калият, тъй като това е огромна рядкост за зеленчуците и плодовете. Тиквата съдръжа доста широк спектър от витамини: А, РР, С, Е, група В, бета-каротин.

 

  • Витамин D: През студените месеци липсата на достатъчно слънце и повечето стоене вътре допринасят за недостатъчния синтез и усвояване на витамин D, което може да компрометира детския имунитет. Използвайте всяка възможност да сте на открито сред природата и се наслаждавайте на слънчевите дни, когато има такива. Важен е за здравината на костите и в ограничено количество освен от слънцето може да се набави и чрез някои храни като като риби с високо съдържание на мазнини например херинга, сардини, риба тон и скумрия. Също така може да обсъдите с педиатъра ви възможността за добавка с витамин D.

 

  • Разходки и физическа активност: Активните деца имат по-силна имунна система. Поощрявайте физическите им занимания, игри на открито и спорт. Това помага на тяхното тяло да се бори с инфекции и да подсили имунитета. Когато бях малка в поликлиниката, в която ме водеше майка ми имаше огромен надпис на стената в чакалнята „Ден без разходка е загубен за детето“. А есента дава пъстра и прекрасна възможност за забавни игри на открито.

 

  • Правилна хигиена: Голямо значение има и правилната хигиена като предпазна мярка срещу вируси и инфекции. Учете и подсещайте децата си да мият ръцете със сапун често, особено преди хранене и след като се приберат от вън. Проветрявайте често помещенията, в които играят и спят. Ограничете контактите при първи симптоми на неразположение. Научете ги да кашлят и кихат в лакътя си, а не в ръка.

 

  • Достатъчно сън: Недостатъчният сън може да намали имунната функция. Уверете се, че вашите деца спят достатъчно часове според възрастта им. Редовният и качествен сън помага на тялото да се възстанови и подсили имунитета.

 

  • Хидратация: Осигурете на децата достатъчен прием на течности. Освен вода според възрастта и килограмите, включете в ежедневието им и прием на топли напитки като чай с мед и лимон, както и сок от нар в добавка към друг свеж плодов сок. Те подпомагат здравето на гърлото и подсилват имунитета.

 

Подсилването на имунитета е процес, който изисква време и търпение. Важно е да се съобразявате с индивидуалните нужди на вашите деца и да се консултирате с педиатъра си преди да започнете нов режим или добавки към диетата им. С правилния баланс между здравословна храна, физическа активност и грижи за хигиената, можем да подготвим децата си за предстоящия есенно-зимен период и да ги предпазим доколкото е възможно от сезонните болести.

Създайте първата си обява

Ако вашите малки герои са готови да се разделят със своите приятели играчките или вече старите дрешки не им стават, споделете ги тук и помогнете на някой друг.

Може би някой малък герой с големи мечти има нужда от топли ботушки или раничка за училище? Подарете му усмивка:)

Качете обява