Помагат ли децата в домашните задължения или тяхната работа е да играят?

17 септември 2023

Чудейки се, мислейки и ровейки по темата направихме кратък списък със задачи спрямо възрастта на детето. Но по важното е, че след списъка има и кратък списък за родители как да ги мотивираме и ангажираме да се включват и изпълняват тези задължения ;)

За деца от 2 до 5 години:

  • Подреждане на играчките: Можете да го направите под формата на игра, за да е забавно и интересно. Научете ги да групират и сортират играчките си по форма, цвят или размери. Всяка играчка да си има място за почивка, когато не се играе с нея.
  • Помагане с грижата за домашни любимци: Децата обичат животните и ако имате такива могат да участват в даването на храна и вода. Това ги учи на грижа и отговорност към животните.
  • Помагане в домакинската работа: Сортирането и подреждане на изпраните дрехи също може да се превърне в забавна игра, по време на която детето учи и прекарва време с вас. На тази възраст моите деца обожаваха играта намери „братчето“ на чорапчето.
  • Лична хигиена: Да мият зъбите, лицето и ръцете си, да сресват косата си, да събличат и обличат дрехите си. Тези хигиенни навици се изграждат от най-ранна детска възраст, като на този етап това все още става под ваш контрол, но след малко постоянство ще се изненадате колко са старателни и самостоятелни всъщност. Дъщеря ми вечер след душ сама взима четката и започва да мие зъбките си и на мен ми дава само да направя ревизия дали всички „чук и пук“ са се махнали.

За деца от 6 до 9 години:

  • Оправяне на леглото: Оставете децата да развиват своята креативност, като подреждат/оправят леглото както им харесва, да правят композиции с декоративни възглавници и плюшени играчки. Това създава навик, че след като станат от леглото то трябва да бъде оправено за през деня.
  • Помагане с подреждането на масата: Покажете им, че подреждането на масата и сервирането на храна може да бъде забавно. Позволете им да украсяват масата, сгъват салфетки, нареждат приборите и чиниите, като същевременно ги учите и на етикет.
  • Почистването на стаята: Нека детската стая бъде тяхно място за творчество, игра, учене и почивка, като отговорността да почистват и подреждат след себе си трябва да остане тяхна.
  • Почистване и ред в дома: Тук вече идва времето да използват сами прахосмукачка, да бършат прах на по-леснодостъпни места, да мият пода, да изхвърлят боклука, да белят зеленчуци, да сгъват и подреждат дрехите си в гардероба.

За деца от 10 до 13 години:

  • Почистване на стаята си и смяна на спалното бельо: Позволете им да декорират своята стая по свой вкус и да я направят уютно за тях място. Нека поемат грижата и за хигиената на тяхната стая, включително смяната на спално бельо, както и сезонното миене на прозорци при по-основното почистване.
  • Приготвяне на леки закуски или напитки: Покажете им, че готвенето може да бъде забавно и вкусно приключение и могат и сами да си приготвят лека закуска, когато вие сте заети. На тази възраст освен сандвичи, вече могат да правят яйца, палачинки и др. храни използвайки котлон.
  • Помагане с поддръжката на градината/растенията у дома: Поливането и грижата за домашните растения, както и декорирането на тераса или цветен кът може да стане тяхна любима отговорност. А ако имате градина или място на село, това е чудесен начин да учат за растения и природата, като се грижат за тях. А после е много по-вкусно да съберат и хапнат от плодовете на собствения си труд.
  • Отговорност за поддръжката на личната хигиена: Поощрете ги да се грижат за себе си, като го правят редовно и с удоволствие. Създайте хигиенни навици и дневна рутина. Това е моментът, в който започват да се превръщат в млади госпожици/джентълмени и да обръщат все повече внимание на външният си вид.
  • Почистване и ред в дома: към останалите усвоени задачи до тук, можете да включите и пускане на пералня, простиране, пазаруване по списък, почистване на колата. 

За деца над 14 години:

  • Приготвяне на вечеря за цялото семейство: Нека се изразяват чрез готвене и създават специални ястия за семейството. Много харесвам практиката, която голямата ми дъщеря предложи и въведе – веднъж седмично (петък вечер или събота) тя отговаря за вечерята. Получава бюджет, в рамките на който избира меню, пазарува и приготвя сама вечеря за цялото семейство.
  • Помагане с почистването и поддържането на дома: Нека се почувстват като част от екипа, който поддържа дома чист и приятен. Да могат изцяло да ви заменят в седмичното почистване на дома – включително в миенето на баня и тоалетна, почистването на фурна и котлони, както и гладене.
  • Помагане с пазаруването и бюджетирането: Учете ги как да планират и управляват финансите. Нека знаят какви са разходите на домакинството ви за храна и нека участват в разпределянето, планирането и пазаруването.
  • Помагане с грижата за по-малките братя и сестри, ако има такива: Това може да бъде ценен опит и възможност да се развиват като лидери и ментори, а и ги подготвя за бъдещата им роля на родители. Когато го правят с желание и старание могат да бъдат „наемани“ като детегледачки за по 1-2 часа седмично и да получават допълнителни джобни за труда си.
  • Помощ за близък роднина: Давайте им възможност да поемат отговорност като се погрижат за близък роднина – баба, дядо, леля и др., който е в нужда (да им напазаруват, да им помогнат в домакинството, да ги заведат на лекар или разходка). Така се подготвят за следващият етап от живота си, поемайки отговорност и учейки се на грижа към някой друг.

Звучи добре, нали? Как обаче ние родителите да мотивираме децата да изпълняват тези домашни задължения. Ето няколко съвета за родителите, които се надяваме да помогнат:

  • Подкрепа и похвала: Всеки път без изключение отделете време, за да похвалите усилията на децата и ги поощрете за добрата работа, когато изпълняват задачите си успешно. Подчертавайте важността на тяхната роля в семейството. Високата искрена оценка и благодарността са изключително важни, за да продължават децата да имат желание да вършат задълженията си.
  • Предоставете инструкции и обяснения: Много е важно когато децата правят нещо за първи път да се уверите, че имат яснота какво правят и да са получили детайлни инструкции. Не изхождайте от факта, че щом за вас е лесно и сте го правили безброй пъти е така и за тях. Обяснете им защо е важно да помагат в дома и какво се постига чрез тези задачи. Например, чистотата и редът в дома, карат всички да се чувстват много по-комфортно и уютно.
  • Установете ред и структура: Създайте седмичен график или списък със задачи, така че децата да знаят какво да очакват и какви са техните ангажименти и кога трябва да се случват. Постарайте се да бъдете последователни в прилагането на правилата и програмата. Децата все още обичат предвидима и повтаряща се рутина, така се чувстват наясно и в безопасност.
  • Покажете пример: Родителите трябва да бъдат пример за децата си. Участвайте активно в изпълнението на семейните задачи и им покажете, че това е сътрудничество. Тук пак ще повторя нещо, което съм научила от баба си „не се ядосвайте, че децата не ви слушат, ядосвайте се, че ви гледат“. Личният пример е много важен, каквото и да им говорите, няма никаква стойност ако не го правите вие самите.
  • Дайте им отговорност: Позволете на децата си сами да избират някои от задачите или начина на изпълнението им. Това може да ги накара да се чувстват по-важни и мотивирани.
  • Направете го забавно: Превърнете домашните задачи в игра или състезание. Например, кой може да изпълни най-качествено и най-бързо задачата? Разделете се на отбори и в началото изпълнявайте задачите заедно.
  • Награди и стимули: Въведете система с награди след изпълнение на задачите. Но нека да не са парични всеки път и да бъдат за по-сложни и комплексни задачи или когато детето е положило екстра усилия. Това може да бъде малка награда и допълнително време за тях.
  • Разговор и слушане: Отделяйте време на разговор с децата си и изслушвайте внимателно техните мнения и предложения. Човек рядко спори със собствените си идеи и обикновено ги изпълнява с повече готовност. Дайте им възможност да решават и избират. Това може да ви помогне да разберете как и от какво се мотивират по-добре.
  • Гъвкавост и търпение: Научете се, че има дни, в които децата ( както и възрастните) могат да бъдат по-малко мотивирани, концентрирани и ефективни. Не се ядосвайте, а по-скоро им предоставете подкрепа и търпение, за да могат да преодолеят по-лесно тези моменти.

Комбинирането или избирането на част от тези съвети и подходи биха могли да помогнат на родителите да мотивират децата си да изпълняват домашните си задължения по-лесно и с удоволствие, като същевременно развиват важни житейски умения и ценности.

Без значение в какви точно домашни задачи сте избрали да включите децата си, най-важното е да ги подкрепяте и да ги похвалите за положените усилия. Подкрепяйки ги и насърчавайки, те  развиват самостоятелност и отговорност – умения, които ще им бъдат полезни занапред.

Но нека не забравяме, че са деца и е важно да им осигурим достатъчно свободно време за игри и забавления.

Създайте първата си обява

Ако вашите малки герои са готови да се разделят със своите приятели играчките или вече старите дрешки не им стават, споделете ги тук и помогнете на някой друг.

Може би някой малък герой с големи мечти има нужда от топли ботушки или раничка за училище? Подарете му усмивка:)

Качете обява