Значението на съня за тийнейджърите

09 септември 2023

Сънят е ключов аспект за физическото и психическото здраве, особено през тийнейджърските години. По време на юношеството, тийнейджърите претърпяват значителни промени, които изискват подходяща почивка и сън.

Не само нашето ежедневие като родители е натоварено, но и това на децата ни. Днешният тийнейджър е изключително натоварен в училище, както и с не малко извънкласни занимания, уроци и спорт. За да може всичко това да се съчетава в един здравословен баланс в живота на подрастващите, те имат нужда от достатъчно сън, за да обработят всичката информация и емоции от деня и да се подготвят за новия ден. Често обаче забелязвам от позицията си на майка на тийнейджър, че когато времето не стига то обикновено е за сметка на достатъчния сън и почивка.

В тази публикация ще дадем някои аспекти на това, защо сънят е толкова важен за тийнейджърите и ще предоставим някои съвети за родителите, за да помогнат на техните тийнейджъри да получат необходимия им сън.

Защо сънят е толкова важен за тийнейджърите?

  • Физически растеж: По време на юношеството тийнейджърите преминават през поредния скок в растежа и телата им се нуждаят от достатъчно сън, за да поддържат баланс в процеса и производството на хормони свързани с растежа.
  • Психично здраве: Липсата на сън може да попречи на емоционалната регулация, което води до депресия, тревожност и други разстройства на настроението.
  • Академични резултати: Сънят е от съществено значение за когнитивната функция, консолидирането на паметта и ученето. Тийнейджърите, които не спят достатъчно, може да имат проблеми с концентрацията, запаметяването на информация и доброто представяне в училище.
  • Физическо здраве: Липсата на сън може да допринесе за физически здравословни проблеми като затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания, хормонални смущения и дисбаланс.
  • Безопасност: Тийнейджърите, които са лишени от сън, са по-склонни да претърпят инциденти, докато спортуват или се занимават с други дейности, които изискват концентрация и внимание.

Съвети за родителите или как да помогнат на своите тийнейджъри да спят достатъчно?

  • Задайте последователен график за сън – опитвайте се да спазвате приблизителен час на лягане;
  • Създайте релаксираща рутина преди лягане – ограничете използването на устройства и екрани непосредствено преди сън; около 1-2 часа преди сън, вечерен душ, лека музика, чаша билков чай могат да създадат приятно релаксиращо усещане и да подготвят тийнейджъра за сън.
  • Ограничете приема на кофеинсъдържащи или стимулиращи напитки - кола, шоколад, зелен/черен чай (голяма част от готовите студени чайове са на основата на черен чай)
  • Създайте среда, благоприятна за сън - добре е стаята да е проветрена и да има плътни завеси/щори)
  • Насърчавайте редовните упражнения – ако има добра физическа активност през деня, това значително подпомага процеса на заспиване и спокойният и непробуден сън през ноща
  • Следете времето на екрана – опитайте се да имате някаква уговорка, която да се спазва относно времето прекарано пред екрани за деня, независимо дали е свързано с учене или забавления
  • Моделирайте добри навици за сън – говорете с тийнейджъра, опитайте се да си ляга спокоен, без тревоги и притеснения
  • Подкрепящи думи – не забравяйте да покажете любовта си, макар в този период да не е най-желаната от тях. Ако не е склонен на прегръдка/целувка за лека нощ, просто му напомнете колко е важен за вас и колко се гордеете с него.

В обобщение, тийнейджърите се нуждаят от между 8 и 10 часа непрекъснат сън през нощта, за да поддържат своето физическо и психическо здраве, академични резултати и цялостно благосъстояние. Родителите и лицата, които се грижат за подрастващи, могат да помогнат на тийнейджърите да дадат приоритет на съня, като създадат среда, благоприятна за съня, насърчавайки здравословни навици и насърчавайки последователни графици/часови интервали за сън.

Добре е тийнейджърите да осъзнаят важността на съня и да го превърнат в приоритет/навик в живота си, дори ако това означава коригиране на техните графици и рутина. Чрез приоритизиране на съня тийнейджърите могат да поддържат своя растеж, развитие и цялостно здраве, което ги подготвя за следващия етап от живота им - този на възрастни.☺

От Пингвини

 

Създайте първата си обява

Ако вашите малки герои са готови да се разделят със своите приятели играчките или вече старите дрешки не им стават, споделете ги тук и помогнете на някой друг.

Може би някой малък герой с големи мечти има нужда от топли ботушки или раничка за училище? Подарете му усмивка:)

Качете обява